TUĞÇE YILDIZ MAKEUP ARTİST • ANKARA • 0312 963 1343

Gelin Makyajında Yapılan Hatalar

Düğün gününde gelinlerin istedikleri görünüme ulaşmalarını engelleyen ve bazen makyaj sanatçılarıyla gelinleri zor durumda bırakan, tecrübelerden ders çıkarmayı gerektiren en yaygın hataları aşağıda listeledim.

🎬 Prova yapmayarak risk almaya gerek yok.

 

Gelin adayı, makyaj sanatçısının kendisi için uygun olup olmadığına provada karar verebilir. Ayrıca düğünde alerji gibi bir sorunla karşılaşmamak için, ürünlere cildin ne tepki vereceğini, makyajını gün boyu kullanarak makyajın dayanıklılığını provada test edebilir, böylelikle gelinin içinde herhangi bir şüphe kalmaz, ne gelin ne de makyaj sanatçısı risk almamış olur.

Prova sayesinde gelin adayı, düğün gününde nasıl görüneceği hakkında fikir sahibi olur, kötü bir sürprizle karşılaşmaz.


❌ Prova ya tam olsun ya da hiç olmasın!

 

Prova makyajı, tıpkı düğün günündeki gibi, tam yapılmazsa, gelin tüm yüzünde makyajı görmezse, makyaj tek gözde ya da yarım yüzde yapılırsa düğün günü makyajının nasıl olacağı, nasıl görüneceği ile ilgili sadece "tahmin" yürütebilir.


⛲️ Düğün nerede yapılacak?

 

Makyaja başlamadan önce planladığımız makyajın, düğün mekanına, ışığa uygun olup olmadığından emin olmak gerekir. Örneğin açık havadaki bir düğünde kullanılacak makyaj, kapalı mekanda kullanılacak makyaja göre çok daha fazla belli olacaktır. Işık faktörü hesaba katılmazsa makyaj gerçekten olduğundan çok daha farklı, ya abartılı ya da yok gibi görünecektir.

🌱 Baz kullanılmayan cilt, susuz toprak gibidir.


Eğer baz kullanılmazsa; çizgi, gözenek gibi cilt kusurlarının görünümü hafiflemez, ilerleyen saatlerde ciltte parlama olur ve makyajın ömrü kısa olur.


📷 Sabitleyici yoksa makyaj da yok!

 

Eğer sabitleyici pudra kullanılmazsa makyajın dayanıklılığı azalır, ilerleyen saatlerde cilt parlar ve fotoğraflarda istenmeyen bir görüntü oluşur.

📚 İlk dersimiz: gelini tanıyalım.

 

Gelinin makyaj alışkanlıklarını, tarzını dinlemeden makyaj yapılırsa, aynaya baktığında kendini yansıtmayan bir görünüme sahip olacak ve makyaj koltuğundan mutsuz kalkacaktır.


🎸 Geline Madonna makyajı mı?!

 

Gelinlik veya gelin buketi, takılar gibi aksesuarları öğrenmeden, düğün konseptini bilmeden makyaja başladığınızda uyumsuz bir görüntü oluşabilir.

 💡 Örneğin helenistik tarzda bir gelinliğe modern, keskin hatlı bir makyaj yapmak gelinin uyumsuz görünmesine sebep olur.


🌽 Beyaz ten mi, buğday mı, esmer mi?

 

Eğer gelinin yüzü, vücudu ile aynı renk olmazsa adeta yüzde bir maske görünümü olacak, fotoğraflarda bunun etkisi daha da çok görünecektir.


⚔️ Savaş boyası değil; kontür!

 

Fazla miktarda uygulanan kontür gelinlerin romantik görünümünün aksine yüzünde koyu gölgeler oluşmasına, keskin ve sert bir ifadeye sebep olur.


📍 Yüzün haritasını çıkardık.

 

Eğer yüz hatlarına uygun kontür ve aydınlatma işlemi yapılmazsa, örneğin gelinin düz olan burnu eğri, geniş olan burun-dudak aralığı daha da geniş görünebilir, dar olan alnı daha da daralabilir.

🐥 Makyaj uçtu, gitti...

 

Eğer makyajda kullanılan ürünler uzun süre kalıcı değilse, kalitesi düşükse, baz, sabitleyici pudra ya da sabitleyici sprey kullanılmamışsa yapılan makyaj tüm gün dayanmaz, hava koşullarına, düğün gününün yoğun temposuna, terlemeye, yorgunluğa, koşturmaya yenik düşer.


👀 Göz makyajı çok önemli!

 

Göz makyajı; göz yapısına, gözler arasındaki mesafeye, kaş-göz aralığına uygun olmalı. Gelinin göz yapısına uygun makyaj yapılmazsa örneğin düşük gözler daha düşük, küçük gözler daha küçük görünebilir, gözler arasındaki mesafe yakınsa daha da bitişik, kaş-göz mesafesi darsa daha da dar görünebilir.

🌾 Daima doğallıktan yanayız!

 

Yapılan abartılı, ağır makyajlar gelinin eski moda görünmesine sebep olabilir, doğal güzelliğini vurgulayan ve bunu ön plana çıkaran değil, bu güzelliği geri plana iten bir görünüme kavuşur.



😳 Bu kirpikler gerçek gibi!

Ağır, abartılı kirpikler kullanmak gelini düğün boyunca rahatız edecek, kirpikler gözünde ağırlık yapacak ve göz altına gölge düşmesine sebep olacaktır.


🎂 Kadının yaşı sorulmaz (mı?)

 

Yapılan makyajın o kişinin yaşına uygun olduğundan emin olmak gerekir. Örneğin olgun bir geline makyaj yaparken simleri, ışıltıları fazla kullanmak onun çizgilerinin daha da belirgin olmasına sebep olacaktır.


🌸🌻🍁❄️ İlkbahar, yaz, sonbahar, kış...

 

Herkesin bir mevsimi var. Makyaj, gelinin cilt tonuna, saç rengine, göz rengine, yani bu mevsimlere göre yapılmalı. Örneğin sıcak alt tonlu bir geline soğuk tonlarda makyaj yapmak gelini yorgun, soluk gösterir.
 

😐 Kaş ifadeyi verme noktasında çok önemli!

 

Yüzdeki ifadeyi veren kaşı yanlış şekillendirmek, gelinin daha sert ya da daha şaşkın bakışlara sahip olmasına neden olabilir.